Kávédarálók

A kávédaráló az otthoni minikávéház egyik legfontosabb eszköze, különösen, ha eszpresszó rajongók vagyunk, de más kávéfőzési technikákhoz is is ajánlott frissen, otthon darált kávét használni.

A frissen őrölt kávé illata bizony még azokat is elvarázsolja, akik egyáltalán nem isznak kávét.

Mielőtt őrült vásárlásba kezdenénk igyekezzünk minél több információt begyűjteni az itthon kapható kávédaráló készülékekről (persze Ebay-ről is rendelhetünk, ha Magyarországon még nem kapható darálóra áhítozunk).

A babkávé őrlési finomságát a kávéfőzés módjához kell beállítani, hogy a kávé íz és aromanyagai megfelelően extrahálódjanak.

Alapszabály, hogy minél gyorsabb kávé elkészítési módja annál finomabb szemcseméretre van szükség.

Ebből máris következik, hogy az espresso (hiszen nevében is benne van az „espress”, azaz gyors) készítéséhez kell a legfinomabbra darálni a kávét.



A kávédarálóknak két típusa van:

  • késes (angolul „blade grinders„), és
  • őrlőköves (angolul „burr grinders„)


Késes Kávédarálók

A boltokban leginkább késes darálókat árulnak, melyet Magyarországon sokan mák darálásához is használnak.

Késes kávédaráló



Egy motor által magas fordulatszámon hajtott penge darabolja a kávészemeket egyre kisebb szemcseméretűre. Az örlemény finomsága azonban egyenetlen lesz akár milyen hosszú ideig is végezzük az őrlést.


Előnyei:

  • olcsóbbak, mint az őrlőköves darálók, kb. 4000-6000 Ft-ba kerülnek
  • könnyen kezelhető, tisztítható

A késes daráló tökéletesen megfelel, ha filteres kávéfőzőt használunk kedvenc feketénk elkészítéséhez.


Hátrányok
:

  • az őrlemény finomsága ált. nem állítható be
  • Magas fordulatszámon, hosszabb ideig működtetve a kávéőrlemény kissé megéghet, a belőle készített kávéital keserű lesz.

 

Őrlőtestes Kávédarálók


Előnyük
:

  • hogy az őrlemény finomsága beállítható,
  • alacsony fordulatszámon működnek, így nem áll fenn a kávé túlmelegedésének, „égésének” veszélye.


Az őrlőtestes kávédarálóknak két típusa van:

  • síktárcsás darálók (angolul: flat wheel): kávébabok egy tárolórészből jutnak a az őrlő térbe, ahol két homorú őrlőtest egy, álló és egy forgó közé kerülnek, melyek sokkal egyenletesebb finomságúra őrlik a kávét mint a késes darálók.
    Hátránya, hogy a kávészem elakadhat az őrlőtestek között.


  • kúptestesdarálók (angolul: conical): az igazi kávé rajongók, különösen a krémes eszpresszó kedvelőinek érdemes befektetni egy professzionális, kúptestes darálóba.


Árak
: az őrlőtestes kávédarálók ára elég tág határok között változik, a legolcsóbbak kb 30 000-35 000 Ft-ba kerülnek, míg a designos, csendesebb, márkás kávédarálókért 200 000 Ft-ot is elkérhetnek.